Un loc de observatii cu cer negru este o zona lipsita de poluare luminoasa. Intr-un asemenea loc putem vedea cu ochiul liber cateva mii de stele. De acest spectacol ne putem bucura in doua feluri: singuri sau in compania altor entuziasti. Primul mod este o experienta solitara, personala, un mod de a ne conecta cu Universul. Dar al doilea este probabil cel mai placut, cu conditia ca toti cei prezenti sa-i respecte pe cei din jur. Asta inseamna si respectarea regulilor de baza de mai jos:

Planificati iesirea astfel incat sa ajungeti inainte de apusul soarelui. O sa fie mai usor sa va instalati echipamentul la lumina zilei. In al doilea rand, sosind tarziu, cu farurile aprinse, ii veti deranja pe ceilalti care incearca sa-si adapteze ochii la intuneric, proces ce poate dura pana la o ora.

Daca nu puteti ajunge devreme, apropiati-va de locul de observatii avand doar luminile de pozitie aprinse.

Indiferent daca ajungeti devreme sau tarziu, apropiati-va cu viteza redusa pentru a nu ridica praf in aer.

Daca spatiul de parcare este redus, lasati locurile cele mai apropiate celor care au echipament mult si/sau greu.

Nu mutati masina pana la momentul plecarii. In special evitati sa manevrati inapoi deoarece becurile de marsarier sunt albe si destul de luminoase.

Evitati aprinderea becurilor din interiorul masinii la fiecare deschidere a usii. Majoritatea masinilor au un comutator care previne acest lucru. Aprinderea becului din portbagaj poate fi evitata prin desurubarea lui.

Folositi doar lumina rosie si de intensitate cat mai scazuta pentru a citi hartile. Pe cat posibil mascati lumina astfel incat sa nu-i deranjeze pe ceilalti.

Cand va apropiati de telescopul altcuiva asigurati-va ca nu face astrofotografie. In acest caz nu treceti prin fata obiectivului si in niciun caz nu indreptati lumina spre telescop.

Poluarea sonora este la fel de neplacuta ca si poluarea luminoasa. Nu ascultati muzica tare sau, preferabil, folositi casti. S-ar putea ca ceilalti sa aiba alta preferinte muzicale.

Nu atingeti echipamentul altor persoane si in special lentilele. Daca accidental ati atins obiectivul sau ocularul, lasand amprente, nu incercati sa-l curatati. Proprietarul va stii mai bine ce sa faca.

Nu consumati mancare sau bauturi in preajma telescoapelor. Tineti cainele in lesa.

Daca ati venit cu copiii, supravegheati-i permanent.

Daca plecati mai devreme decat ceilalti, avertizati-i ca urmeaza sa aprindeti farurile, ca sa poata lua masuri sa-si pastreze adaptarea la intuneric.

Daca sunteti penultimul care pleaca, anuntati-l pe cel care ramane cand incepeti sa impachetati echipamentul. Nu e placut sa ridici privirea din ocular si sa constati ca ai ramas singur in camp.