Filtrele care se monteaza la ocular sunt un ajutor valoros in observarea Lunii si a planetelor. Ele reduc lumina parazita, imbunatatesc contrastul prin filtrarea selectiva a diferitelor lungimi de unda, maresc rezolutia imaginii si reduc oboseala ochiului.

Filtrele lunare

Se infileteaza direct la baza ocularului. Aproape toate ocularele sunt prevazute la baza cu filet pentru filtre. Un filtru lunar poate fi vazut ca "ochelari de soare" pentru telescop. Ele reduc stralucirea Lunii, fac vizibile detalii fine si imbunatatesc contrastul imaginii.

Filtre planetare

Filtrele astronomice blocheaza anumite culori din spectrul vizibil lasand sa treaca altele. De exemplu, un filtru rosu va lasa sa treaca doar lumina rosie si va bloca toate celelalte lungimi de unda. Daca priviti un obiect in cea mai mare parte rosu printr-un filtru rosu el va aparea luminos. Zonele care nu sunt rosii vor fi mai clar visibile deoarece apar intunecate, contrastand cu lumina pe care filtrul o lasa sa treaca.

Filtrele sunt identificate prin sistemul de numerotare Wratten. Pentru fiecare filtru este indicata culoarea si numarul Wratten. Acest numar asigura ca diferite filtre cu acelasi numar vor da rezultate similare.

Iata o lista a celor mai uzuale filtre astronomice si sugestii de folosire pentru fiecare din ele:

 

#8 Galben deschis

Un filtru galben deschis va evidentia detaliile marilor de pe Marte, detaliile din benzile lui Jupiter, va imbunatati rezolutia detaliilor visibile pe Neptun si Uranus prin telescoape mari si va imbunatatii detaliile vizibile pe Luna prin telescoape mici.

#11 Galben verzui

Acest filtru ajuta la distingerea detaliilor intunecate pe suprafata lui Jupiter si Saturn, face marile martiene sa apara mai intunecate si imbunatateste detaliile visibile pe Neptun si Uranus prin telescoape mari.

#12 Galben

Filtrul galben ajuta mult observarea planetei Marte prin evidentierea calotelor polare si a norilor albastri din atmosfera, cat si prin imbunatatirea contrastului si facand regiunile desertice mai luminoase. El scoate, de asemenea, in evidenta detaliile rosii si portocalii de pe Jupiter si Saturn si intuneca detaliile albastre din apropierea ecuatorului lui Jupiter.

#21 Portocaliu

Filtrul portocaliu ajuta la cresterea contrastului dintre regiunile luminoase si intunecate, penetreaza norii si ajuta la detectarea furtunilor de praf de pe Marte. Scoate in evidenta si Marea Pata Rosie si mareste contrastul lui Jupiter.

#23A Rosu deschis

Prin utilizarea unui filtru rosu deschis, Mercu si Venus ies in evidenta pe fundalul albastru al cerului la oservatiile facute in timpul zilei. Folosit in telescoape mari, evidentiaza contururile si mareste contrastul detaliilor martiene, mareste contrastul benzilor din atmosfera lui Jupiter si scoate in evidenta detaliile lui Saturn.

#25A Rosu

Acest filtru ofera maximul de contrast al detaliilor de pe suprafata lui Marte si inbunateste detaliile, calotele polare si furtunile de praf martiene. El reduce si stralucirea parazita la observarea planetei Venus. In telescoape mari, filtrul rosu evidentiaza puternic diferentele dintre nori si detaliile de pe suprafata lui Jupiter si defineste mai bine calotele polare si marile martiene.

#38A Albastru inchis

Face vizibile detaliile norilor, scoate in evidenta fenomenele de pe suprafata si intuneca zonele rosii la observarea planetei Marte. Acest filtru mareste si contrastul detaliilor lui Venus, Saturn si Jupiter, in telescoape mari.

#47 Violet

Filtrul violet se recomanda a fi folosit in telescoape mari. Imbunatateste detaliile lunare, da contrast inelelor lui Saturn, intuneca benzile noroase de pe Jupiter, reduce stralucirea parazita la Venus si face vizibile calotele polare martiene.

#56 Verde deschis

Filtrul verde deschis scoate in evidenta zonele inghetate si ceata de pe suprafata lui Marte, sistemul de inele al lui Saturn, benzile noroase ale lui Jupiter si este un bun filtru de uz general pentru observarea Lunii.

#58 Verde

Imbunatateste contrastul zonelor mai deschise de pe suprafata lui Jupiter, ale detaliilor din atmosfera lui Venus si al calotelor polare martiene. Pune in evidenta si benzile noroase si regiunile polare ale planetei Saturn.

#80A Albastru

Un filtru albastru arata detalii in norii de pe Marte, mareste contrastul detaliilor lunare, scoate in evidenta detaliile in benzile si zonele polare ale lui Saturn si mareste contrastul regiunilor luminoase de pe Jupiter. Este util si la separarea componentelor stelei duble Antares, cand se afla la separatia maxima.

#82A Albastru deschis

Are acelasi efect ca si filtrul albastru #80A dar fara a intuneca atat de mult imaginea. Ajuta si la observarea detaliilor de structura la observarea galaxiilor.