Inainte de a cumpara, stabiliti ce doriti sa faceti cu el

Pe piata se gasesc o multime de telescoape si, pentru un incepator, poate fi foarte dificil sa aleaga un telescop. Inainte de a-l cumpara este important sa va raspundeti la urmatoarele intrebari:

Ce fel de observatii doriti sa faceti cu el? Astronomice? Terestre? De amandoua?

Alegerea unui telescop potrivit atat pentru observatii astronomice cat si terestre pare atractiva dar aceste doua aplicatii au cerinte diferite si telescopul ales va fi un compromis intre cele doua. De aceea, stabilirea unui scop clar pentru care doriti sa folositi telescopul, va va usura alegerea.

Daca ati decis ca scopul principal va fi observarea cerului instelat, telescopul nu trebuie neaparat sa dea imagini neinversate si nici nu trebuie sa poata focaliza pe obiecte apropiate. Cu exceptia Lunii, a planetelor si a roiurilor compacte de stele, subiectele de observat in timpul noptii sunt putin luminoase. De fapt, foarte putin luminoase. Daca sunteti interesat in special in observarea Lunii si planetelor atunci un telescop (oglinda sau lentila) cu obiectiv de diametru relativ mic va este suficient. Totusi, daca veti dori sa treceti la observarea galaxiilor, nebuloaselor, roiu rilor de stele si a altor obiecte difuze, aveti nevoie de cel mai mare telescop care vi se potriveste din punct de vedere al pretului, greutatii, portabilitatii, etc.

Telescoapele reflectoare de tip Newtonian sunt alese adeseori pentru observatii astronomice deoarece au cel mai mic raport cost/diametru. Un asemenea telescop, avand oglinda principala de 150-200mm diametru are un pret rezonabil si va permite sa observati zeci sau sute de obiecte difuze - galaxii si nebuloase.

Telescoapele refractoare sunt potrivite pentru puteri de marire ridicate si obtinerea de imaginii cu contrast ridicat ale Lunii si planetelor. Ele si-au format o reputatie in a da imagini clare si de calitate. Sunt si usor de folosit deoarece nu necesita practic nicio operatie de intretinere (colimare, etc) dar, datorita costului ridicat pentru cele de diametru mare, ele voi fi evitate de incepatori, care vor prefera un Newtonian.

Refractoarele scurte sunt o alta optiune la un pret rezonabil pentru incepatori. Datorita dimensiunilor reduse sunt foarte portabile iar imaginile superbe, cu camp larg, pe care le ofera sunt foarte potrivite pentru a invata sa va orientati pe cer.

 

Ce este important la un telescop

FOCALIZATORUL

Este un dispozitiv care ne permite sa focalizam imaginea. De regula, el misca ocularul inainte si inapoi cu ajutorul unei roti dintate si a unei cremaliere. Cerinta principala este sa functioneze lin, fara salturi. Focalizatoarele standard pot fi folosite cu oculare pe formatul de 1.25” sau 2”.

ACOPERIRILE OPTICE

Sunt pelicule subtiri aplicate pe suprafata lentilelor si oglinzilor pentru protectia acestora sau pentru a imbunatatii gradul de transmitere a luminii si a suprima reflexiile parazite. Pentru mai multe detalii a se vedea sectiunea Importanta acoperirilor optice.

CAUTATORUL

Este un mic telescop auxiliar, atasat la telescopul principal si aliniat cu acesta. El are o putere de marire redusa, un camp larg si este echipat cu un reticul care ajuta la centrarea obiectului de observat. Scopul cautatorului este sa va ajute sa gasiti obiectul de observat si sa indreptati telescopul principal spre el.

Sa intelegem specificatiile telescopului

APERTURA

Apertura unui telescop este diametrul obiectivului (lentila sau oglinda principala). Cu cat este mai mare cu atat telescopul va capta mai multa lumina si imaginile vor fi mai luminoase. De asemenea, cu cat apertura creste imaginea va fi mai bogata in detalii.

DISTANTA FOCALA

Aceasta este distanta (exprimata, de regula, in milimetri) de la obiectiv pana la punctul in care se formeaza imaginea generata de obiectiv (focar). In general, cu cat telescopul este mai lung, cu atat va avea o putere de marire mai mare si un camp mai mic.

RAPORTUL FOCAL (F/D)

Este raportul dintre distanta focala si apertura, exprimate in aceleasi unitati de masura. De exemplu, raportul focal al unui telescop cu apertura de 200mm si distanta focala de 1000mm este 1000:200 = 5 (notat uneori si f/5). Telescoapele f/4 pana la f/6 sunt numite sisteme “rapide”. Ele ofera puteri de marire mai reduse si campuri mai largi decat sistemele “lente” f/8 pana la f/15.

PUTEREA DE MARIRE

Cea mai mare greseala in intelegerea telescoapelor este ca ele ar fi catalogate dupa puterea de marire. De fapt, ele sunt catalogate dupa apertura sau capacitatea de captare a luminii. Apertura unui telescop este mult mai importanta decat puterea de marire deoarece ea determina capacitatea telescopul de a separa obiecte indepartate, aflate la mica distanta unul de altul. A se vedea si sectiunea Puteri de marire utile.