Tub Optic SkyWatcher Refractor 120/600mm OTA

Cod Produs - SWR1206
Doar Tub Optic: OTA
Preț 1.810,00 lei
Preț fără TVA1.521,01 lei
Reducere
Valoare TVA 19%288,99 lei
InStocP.gif
Click pe imagine pentru a mari

 

Descriere

Refractorul Sky-Watcher de 120mm f/5 are obiectiv multi-coated, dublet acromatic care poate da imagini astronomice cu camp larg. Reda imagini excelente cu campuri de stele, roiuri de stele, nebuloase, galaxii, planete, Luna si Soare (cu filtre adecvate sau prin proiectie). Este excelent si pentru observatii terestre daca este montat pe o montura alt-azimutala sau pe trepied foto. Acest model accepta diagonale de 2”. Cu o greutate de aproximativ 3 kg si lungime scurta a tubului optic este foarte usor de transportat.

Specificatii

Design Optic: Refractor Acromat

Diametru: 120mm

Distanta Focala: 600mm

Raport Focal: F/5

Marire Teoretica Maxima: 240x

Magnitudine Stelara Maxima: 13.1

Rezolutie: 0.96

Cautator: 6x30

Diametru Focalizator: 2" cu adaptor 1.25"

Inaltime Trepied: 71-123cm

Unități în cutie: 1

Reviews

Vineri, 01 Ianuarie 2021
Am achizitionat luneta de aprox jumatate de an si am folosit-o la mai multe iesiri cu astronomi amatori in afara orasului, mai degraba la DSO, cat si la Luna si planete, din balcon/ oras. Foarte buna pentru observatii la puteri mici, unde exceleaza. In marea majoritate a timpului am folosit-o la putere de 20x, cu Ocularul Lacerta ED 30mm, cu care alcatuieste un cuplu perfect, pentru navigare prin Calea Lactee sau pentru obiecte deep-sky largi sau putin luminoase. Potrivita si pentru Luna la puteri medii, pentru planete cred mai potrivit este un Maksutov. M31 intra in tot campul vizual, M57 se poate vedea oarecum indirect, la putere mai mare, M45 incadreaza tot cluster-ul, cu nebulozitatea slaba in fundal, M13- praf de stele, imagine luminoasa, rezolva parte din glob. Luna- acest refractor este un achromat, adica prezinta aberatii cromatice. Am citit multe reviewuri pe internet inainte de a o achizitiona insa la primele observatii la Luna, am fost uimit de-a dreptul de imagini. Am mers pana la grosisment de 75x cu Lacerta UWAN de 8mm iar imaginea este pur si simplu impresionanta. Imagini extrem de clare, cu contrast puternic. Evident exista aberatii cromatice pe marginea campului vizual, pe limbul Lunii, insa pentru mine nu sunt deranjante si nu afecteaza claritatea imaginii. Jupiter/ Saturn- se vad foarte frumos benzile, satelitii, inelul lui Saturn, insa eu cel putin nu am reusit sa vad diviziunea Cassini. Nu am folosit-o la putere mai mare de 75x. Luneta ajunge la valoarea reala doar cu mai multe upgrade-uri care trebuie luate in calcul de la inceput ca investitie viitoare. Ocularele trebuie schimbate, pentru camp larg am avut o experienta foarte buna cu Lacerta ED. Pentru puteri medii- Lacerta UWAN de 16mm si de 8mm; diagonala de 1.25" standard ar trebui inlocuita cu una de 2" pentru a beneficia de tot ce poate oferi luneta. Focuser-ul- unul nou Crayford, dual, ofera un control mult mai fin, mai ales la grosismente mari fata de cel standard. Ca montura, folosesc un Skywatcher EQ5 care confera stabilitate foarte buna acestei lunete.
Marian Mitroi
Marți, 20 Februarie 2018
E o luneta destul de speciala , adica nu e pretabila ptr orice gen de observatii. Este un instrument f bun (parerea mea) ptr observatii de camp larg cu mariri mici.(in z. NU este pretabila ptr observatii planetare (mariri peste 120x) aberatia cromatica va deveni deranjanta. In plaja 75-100x sunt vizibile aberatii cromatice la obiecte stralucitoare , dar la DSO e perfect utilizabila. Ptr observatii la Luna (80-100x) e ok atata timp cat diafragmezi obiectivul ptr a reduce cantitatea de lumina, desigur se pierde din rezolutie (nu mai folosesti 120mm diametru, ci doar 60mm). O solutie ptr a utiliza intregul obiectiv la observatii lunare este sa pui un filtru ND1.5 sau ND3 la ocular, practic vei avea rezolutia maxima a lunetei (folosind cei 120mm ai obiectivului) dar vei reduce cantitatea de lumina care ajunge la ochi (nu va fi deranjant si se reduce si intensitatea aberatiilor cromatice). Ptr observatii solare o recomand impreuna cu o prisma Herschell , va arata petele solare si chiar granulatia solara atunci cand turbulenta atmosferica o permite. Per ansamblu este o luneta grab and go , f buna ptr observatii de camp larg, buna ptr observatii Lunare/Solare cu mariri medii (plaja 100-120x maxim), si nepotrivita ptr observatii planetare. Recomand inlocuirea focuserului original cu unul mai solid si dual speed, de asemenea o oglinda diagonala dielectrica. Fiind un instrument cu F5 e destul de pretentios la ocularele folosite, e bine de avut in vedere folosirea unor oculare mai bine corectate, nu chiar cele mai ieftine Plossl-uri. Datorita focuserului si ocularelor pe care le cere ii dau doar 4 stele.
Stoian Liviu Achim